Финансовия министър обясни при какво условие страната може да вдигне ветото

...
Финансовия министър обясни при какво условие страната може да вдигне ветото
Коментари Харесай

Василев: Докато ЕС не разбере проблема ни със Северна Македония, няма как да вдигнем ветото

Финансовия министър изясни при какво изискване страната може да вдигне ветото въру Северна Македония.

За първи път от доста години българският парламент е жив и не е отегчителен. Не е гумен щемпел, както беше до неотдавна. Би било добре да има повече конструктивизъм, само че по-добре да има разгорещени разногласия, в сравнение с да няма никакви.

Това сподели в предаването " На фокус " по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по мотив конфликтите в Народното събрание на 1 юни и абсурда с показания от Ицо Хазарта среден пръст на ПГ на ГЕРБ.

По думите му разногласията сред България и Северна Македония могат да бъдат позволени единствено с доста дълго време на диалози, с цел да се стигне до точка на разбираемост.

Той означи, че няма по какъв начин палежът на българския културен център в Битоля да не повлияе прочувствено на диалозите. Надявам се, че няма да повлие трагично и задачите на двете страни ще бъдат реализирани, уточни Василев.

Влизайки в ръководството, заварихме това, че доста дълго време България не е поставяла този въпрос пред Европейския съюз. Ние слагаме въпроса за Северна Македония в последния миг. Ние доста дълго време сме си мълчали и въпросът не е повдиган. 20 години сме казвали, че няма проблем, подписвали сме контракти и в последния миг дърпаме спирачката, съобщи вицепремиерът, написа novini.bg.

Европейският съюз не изнудва България да се разбере със Северна Македония, с цел да продължи процесът по присъединение на страната. Има непрекъснато запитване до каква степен сме стигнали. Това не е напън на правилото, че в случай че не създадем това, ще се случи нещо друго. Няма подобен вид напън, сподели той, като добави, че от Брюксел идва рекомендация за съгласие, с цел да се отпуши преговорният развой за прилежащата на България страна.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима. За мен първата стъпка към отпушването на казуса не е България да се разбере със Северна Македония, а Европейският съюз да се разбере със Северна Македония, че има проблеми с език на омразата и с правата на българите в Македония. Докато нямаме по-широко схващане на нашата позиция, няма по какъв начин България да вдигне ветото, подчерта Асен Василев.

Ако би трябвало двете страни да се разберем, това ще отнеме доста дълго време. Разширявайки диалога, съгласно мен по-лесно можем да стигнем до едно трайно решение, добави той.

Министърът на финансите разясни, че в актуализацията на бюджета влизат приетите от управяващата коалциия антикризисни ограничения.

В отговор на рецензии от страна на опозицията Асен Василев обяви, че държавният дълг сега е с 2 милиарда лв. по-малко, в сравнение с е бил на 31 декември 2021 година Въпреки рецесиите, все още дългът е по-нисък, добави той.

В коментар на думите на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов за ръководещите: " Хората ще ги бият с камъни ", вицепремиерът съобщи: " Когато господин Борисов беше задържан, имаше фойерверки. Г-н Борисов самичък да си направи сметка кого хората бият с камъни ".

Василев разяснява и желанието на ръководещата коалиция България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година

Приемайки валутния ръб, ние сме приели еврото. В този миг ние сме се отказали от лична парична политика. Тогава сме се отказали от така наречен суверенитет. В момента решенията на Европейската централна банка непосредствено се отразяват на България, само че ние не сме в стаята, когато тези решения се вземат. Ако по този начин и по този начин сме се отказали от суверенитета, по-добре да сме в стаята, акцентира финансовият министър.

Той увери, че българите няма да обеднеят с въвеждането на еврото. Курсът е закрепен. И сега всичко в България е вързано с еврото, сподели още Асен Василев.

Вицепремиерът изрично отхвърли да написа български вид на закона " Магнитски ". Има работна група, която се управлява от Министерството на правораздаването. Вътре има присъединяване от ДАНС, Българска народна банка, Министерство на финансите, Външно министерство, Комисията за финансов контрол и Министерски съвет. Тя се управлява от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство, съобщи Василев.

Той заяви, че към този момент използваме втечнения газ от Съединени американски щати: " Доколкото знам, танкерите с американския полутечен газ се разтоварват сега и си употребяваме газа от там ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР